Top-ads

Изграждане на вяра, когато си я изгубил (плюс практика)

Време за четене:
От 1 коментар

 



Тази статия е превод от текст на Myra Lewin, аюрведа и йога практик и терапевт. Статиите на Myra са изключително простички в посланията си и като че не казват нищо ново, но нежно ти припомнят същественото. Харесвам текстовете й в оригинал, защото носят енергия на спокойствие и хармония. Надявам се чрез своя превод и изборът на българските думи да съм успяла да привнеса същия този заряд и той да стигне до сърцето ти.

 

Анна

 

 


Може да изпитваш страх или вяра, но никога двете едновременно. Първото е застой, а второто движение. Във всеки момент ние вземаме решения относно посоката, която избираме, и това, което практикуваме, определя това, което преживяваме.

 

Практикуване на вяра

 

Също като децата, всеки ден ние се учим как светът се случва. По този начин създаваме своята реалност

Ако консумираме страх и действаме от страх, тогава се научаваме, че светът е създаден от плашещи неща.

Ако изграждаме вяра и действаме от тази основа, тогава светът се изпълва със сладост и приключения и ние откриваме, че това е същинската ни природа.

 

Енергиите на страха и вярата съществуват извечно в света. Чрез ежедневните си практики и рутина, ти решаваш коя от двете да култивираш и привнасяш в живота си.

 

Например, ако често прекарваш свободното си време, четейки и гледайки новини, лесно ще забележиш как това изгражда усещане вътре в теб, че в света има безброй неща, от които да се страхуваш. Но събитията винаги могат да бъдат представени по начин, който не носи страх. Подбирай източниците на информацията, която приемаш; отсявай какво гледаш, какво слушаш, в каква емоция се потапяш и с какво се заобикаляш.

 

Представи си, че поставяш разлистена роза на ръба на своята аура, която събира всеки заряд и силна емоция, предизвикани от това, което четеш или гледаш. Разбий тази роза щом се напълни и обнови енергията си като мислено поставиш златно слънце над главата си, което изпълва тялото и аурата ти със своята силна, потентна, златна светлина.

 

Вярата се появява сама и то постоянно, често чрез малки неща, които остават незабелязани. Отвори очите си за хубавите действия, които се случват всеки ден – мила усмивка, предложение за помощ, отклонение от обичайния път, по който вървиш. Това е вярата в действие и тя е навсякъде.

 

Коренът на страха

 

В повечето случаи страхът идва от привързаността към резултата - страх, че ще загубиш нещо, което имаш или страх, че няма да получиш нещо, което искаш. Толкова е лесно е да бъдеш хванат в капана на тревожното очакване какво ще се случи после. Но страхът от резултата никога не те предпазва от пристигането на самия резултат. Изправяйки се срещу страховете си, ти отслабваш силата, която упражняват над ума ти.

 

Светът се променя постоянно и за да живееш пълноценен и смислен живот, е нужно да се освободиш от представата си как нещата трябва да бъдат и да се отпуснеш с доверие в потока.

Да си жив понякога означава да изгубиш това, без което мислиш, че не можеш да живееш. Когато си в потока на живота, пътят се разкрива. И щом се влеят нещата, за които си мислил, че никога не би се справил с тях, плавното протичане в потока на живота ти помага да усетиш и да откриеш, че си способен да израстеш в тази нова ситуация с лекота.

 

Помни, че вселената не допуска грешки. Всичко, което преживяваш е израз на божествената воля. Отпусни се и позволи вярата да те води.

 

Практика за изграждане на вяра

 

Направете тази практика приоритет, като си определите време всеки ден за пауза. (За улеснение може да настроите аларма за напомняне.)

Във времето за пауза прекъснете това, което правите и затворете очи.

Поемете 3 до 12 дълбоки, съзнателни вдишвания с бавни, пълни издишвания.

Завършете поредицата с усмивка за самия себе си.

Останете в това приятно, радостно усещане за миг и се връщайте към него във всеки момент от деня си, когато имате нужда.




***

 

По темата за вярата и страха чуйте повече във видеото Енергийно отработване на емоции: Гняв, Мъка и Страх.




 

По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

1 коментар:

  1. Великолепен превод, зареден с ВЯРА, оптимизъм, и лекота! Сърдечно благодаря! Имам чувството, че текстът е с послание лично за мен, валидно точно за този момент! Безценно!

    ОтговорИзтриване