Top-ads

4 мита за щастието

Време за четене:
От Коментар от Сърце
4 мита за щастието

За моя приятелка, омъжена и чакаща трето дете, моят живот е привлекателен, заради свободата в него и потенциалните ухажори, нова любов, възпламеняване, трепет. За мен обаче, семейният живот е това, което би трябвало да изградиш в своите 30 и съвсем не се считам щастливка, сравнявайки се с нея.

Щастие – възможно ли е изобщо, след като сякаш ключът към него е винаги притежание на някой друг, а нашите ръце са празни?

„Щастие. Ще го имам, когато...” - а защо не точно сега?

Ами, заради митовете, които поддържаме и които ни карат да вярваме, че щастието не е възможно - не по принцип, а конкретно за нас.

Истината е, че съществуват редица митове за това кога ще станем щастливи. Общо взето, всеки поддържа свое убеждение за щастието. Но 4 са основните мита, които битуват, и точно към тях ще насочим вниманието си. Защото, да живееш щастлив и пълноценен живот е възможно само в сегашно време (не утре), а за това е нужно да се освободим от ограничаващите вярвания и да развенчаем митовете.

Мит №1: Парите ще ме направят щастлив.

Естествено, стресиращо е да си под постоянно напрежение и тревога, заради недостигащите пари, и да, за да бъдем щастливи е нужно да имаме достатъчно от скъпоценните хартийки, за да можем да покриваме основните си нужди: храна, подслон, дрехи, здраве. Но щом човек постигне нивото на жизнения комфорт, оказва се, че повече и повече пари не водят до повече и повече субективно преживяване на щастието. Изследвания с хора, спечелили от лотарията, показват, че след сравнително кратък период от време, късметлиите започват да се чувстват точно толкова щастливи, колкото преди печалбата.

Мит №2: Трябва да съм обвързан, за да бъда щастлив.

Здравата и подкрепяща любовна връзка определено подпомага нивото на щастие, но съвсем не е вярно, че не можем да сме щастливи и пълноценни, ако сме сами в любовен план. Всъщност, необвързаните, които имат съдържателни приятелства и занимания, са по-щастливи от хората, които не са удовлетворени от връзката с партньора си. Важно е също да отбележим, че добрите романтични отношения и брак, не водят до постоянно и интензивно щастие. В действителност, очакването партньорът да се грижи за нашето доволство, вреди на отношенията в дългосрочен план, защото никой друг не е отговорен за нашето щастие, освен самите ние.

Мит №3: Щастието намалява с възрастта.

Обичайно се вярва, че щастието намалява с възрастта, но изследванията показват, че възрастните хора преживяват повече позитивни емоции и по-малко негативни, в сравнение с хората в млада и средна възраст. Като цяло, зрелите години се характеризират с по-голяма удовлетвореност от живота, по-висока устойчивост към стреса и емоционална стабилност. И ето как се оказва, че въпреки загубите, които се увеличават с времето, за много хора „златните години” са най-щастливият период в живота им.

Мит №4: Има хора, на които им е писано да са по-щастливи от другите – аз просто не съм от тях и нищо не мога да направя.

Генетиката има своя роля в определянето на щастието ни – да, така е. Според изследванията, всеки се ражда с определена предразположеност към щастие. НО! Това, което ни е заложено по рождение, предопределя около 50% от нивото на щастие, което преживяваме. Други 10% се повлияват от обстоятелствата в живота ни. А къде са останалите 40%? Е, те зависят от личните ни избори и действия, което означава, че имаме огромен контрол върху щастието си – Ура!

Ако трябва да подредите вашата „чиния щастие” и имате право да използвате само онова, което вече притежавате в живота си, какво ще сложите в чинията; какво ви прави щастливи точно сега?

Снимка: entrepreneur.com

---
Кой е вашият мит, който ви пречи да бъдете напълно щастливи още сега? Таро подредбата "Моето ограничаващо вярване за щастието" е добър вариант да откриете.


По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара: