Top-ads

Лошото настроение и ползите от него

Време за четене:
От 2 коментара

и 5 натурални начина за преодоляване на негативните емоции

лошото настроение и ползите от него
Снимка: hypescience.com

Не всяко добро настроение е добро. Наистина. При определени обстоятелства щастието може да е нездравословно. По същия начин, лошото настроение не винаги е толкова лошо. Изненадващо? За мен – малко, поне при първо прочитане на идеята, но всъщност, някъде вътре в себе си знаем, че е точно така, нали?

Да бъдеш раздразнен, с причина или без, се случва на всеки. И това е съвсем нормално. Както и фактът, че Интернет е пълен със съвети как да станем по-щастливи, защото нещастието е зона на некомфорт, от която всеки от нас желае да се измъкне. И макар основно да се предлагат начини за трансформиране на възприятието, като Превключване на Вътрешната телевизия или Използване на „вълшебни” думи за осъществяване на желанията, то често по-добрият вариант е не да заместваме, а да приемем негативните си чувства и да ги изживеем. И не, не говорим за това да позволим да затънем в инвалидизираща депресия, а за това да потърсим в себе си кои са причините за унилото ни настроение, чувството за потиснатост и за нежеланието да станем от леглото (о, боже, случва се понякога, нали).

Как лошото настроение може да бъде полезно

Както редица изследвания показват, лошото настроение може да бъде полезно. Например:

Лошото настроение може да бъде мотивиращо
Изследване на Bledow R, Schmitt A, Frese M, Kühnel J (1), установява, че изследваните лица, които показват силна ангажираност с работата в следобедните часове, са точно тези, които са стартирали деня в лошо настроение. Този феномен е познат като „модел на емоционално изместване”. Изследователите допускат, че когато липсват негативни преживявания, които предизвикват лошо настроение, хората имат усещането, че не е нужно да действат и затова ангажираността с работата в течение на деня намалява.

Добрият плач ни кара да се чувстваме по-добре
Опитът го доказва, знаем го добре J Да се потопиш в тъгата си за малко, често действа катарзисно. Но нека го докажем и научно. Експеримент на Lauren M. Bylsmaa, Marcel A. Croonb, Ad.J.J.M. Vingerhoetsc, Jonathan Rottenberga (2), с 97 жени и общо 1004 сесии с плач, показва, че около 1/3 от изследваните лица се чувстват по-добре след плач, повечето не усещат промяна, а само 9% се чувстват по-зле. Колкото по-интензивен е бил плачът по време на сесията, толкова по-позитивни промени в настроението са декларирани. Също така, експериментът отчита, че да си поплачеш в компанията на друг човек води до по-голямо облекчение, отколкото да си поплачеш насаме или сред група от повече хора.

Лошото настроение може да е преимущество в съревнование
Изследване на професор Joe Forgas (3) извежда, че лошото настроение може да доведе до по-внимателно и целенасочено мислене при изпълнение на поставена задача. Хъм. И как? Като се превръща във фокусна тръба, през която се съсредоточаваме изцяло върху конкретния проект. Освен това, хората в лошо настроение обръщат повече внимание на заобикалящата ги среда, което ги прави по-добри очевидци, отколкото щастливите хора.
(Неслучаен е изразът „Да гледаш през розови очила”, който се отнася до човек, който не вижда нередностите и слабостите в света, а само онова, което е в синхрон с радостта в душата и доброто му настроение.)

Ние сме по-малко наивни, когато сме тъжни
Изследване на Joseph P. Forgasa, Simon M. Lahama, Patrick T. Vargasb (4) открива, че тъжните хора се подвеждат от грешна информация много по-рядко, отколкото щастливите. Тъгата също така ни прави по-малко наивни и по-добри в засичането на лъжи, тъй като в лошо настроение сме по-скептични и недоверчиви.

Да дадем смисъл на лошото настроение

Изследване на Gloria Luong, Cornelia Wrzus, Gert G. Wagner, Michaela Riediger (5) показва, че нашата нагласа към лошото настроение може да го направи повече или по-малко вредно за нас. Изследователите откриват, че хората, които осъждат негативните емоции и не ги приемат, преживяват по-често лошо настроение и физическото и психическото им здраве е по-разколебано.
В действителност, лошото настроение е част от един по-смислен живот, както показва изследването на Roy F. Baumeister, Kathleen D. Vohs, Jennifer L. Aaker, Emily N. Garbinsky (6). Те откриват, че хората, които докладват, че преживяват повече стрес, тревожност и притеснение от останалите, в същото време оценяват живота си като много по-смислен от онези, които са заявили по-ниско ниво на стрес.


как да се справим с лошото настроение
Снимка: teamworkandleadership.com

Как да се справим с лошото настроение

Като при всичко в този свят, и лошото настроение донася ползи само, ако е в умерени количества. Така че, как да превърнем лошото настроение в „гост” понякога, вместо в „домакин” завинаги?

Бъдете около други хора
Ако почувствате, че настроението ви унива, отидете някъде, където ще бъдете около други хора, например в кафене, книжарница или в стаята за почивка, където се събират колегите за раздумка. Дори не е нужно да общувате с тях, самото присъствие на място, където има други хора, има добър ефект. Ако обаче искате повече позитивен заряд, то тогава излезте на среща с приятели или си поговорете с близък човек дълго по телефона.

Яжте
Храната повлиява настроението и това е доказано. Първо, набавя на организма хранителните вещества, чиито стойности спадат. Ако сте в лошо настроение, защото не сте яли и нивото на кръвната ви захар е под нормата, храната бързо ще ви накара да се почувствате по-добре. Второ, провокира отделянето на ендорфини – хормонът на щастието. Подходящи за случая са шоколадът и пикантните храни. Внимавайте обаче, да не развитие навик за емоционално ядене, при което организмът не е гладен, но се храним, за да нахраним душата си.

Спортувайте
Физическото движение повишава притока на кръв към мозъка и така го насища с кислород. Освен това води до освобождаване на успокояващи мозъчни химикали, като ендорфини, GABA и ендоканабиноиди, които имат сходно действие с активната съставка на канабиса. Физическите упражнения подобряват настроението съвсем натурално и то само след няколко минути. Е, да, ефектът не е дълготраен, но регулярното спортуване оказва ползотворно влияние върху настроението, паметта, вниманието, креативността, и нещо, което съвсем не е за подценяване - редуцира депресията.

Слушайте музика
Музиката може да предизвика освобождаване на допамин в мозъка. Известен като хормонът на пристрастяването, допаминът е свързан с приятните чувства и „пробудената тръпка”, която ни кара да искаме още от същото. Изборът на музика е във ваши ръце – успокояващата води до понижаване на кръвното налягане, успокояване на пулса и снемане на тревожността; а възбуждащата емоциите музика вкарва в тялото ни заряд.

Приемете негативното настроение
Приемете негативните си чувства и ги изследвайте. Щом откриете причината, която ги предизвиква, ще спрете да се борите с обстоятелствата, хората и със себе си; ще приемете нещата, каквито са в действителност и ще спрете да хабите енергия в опити да пробиете стената с юмруци. Освен това, опознавайки емоциите си и какво ги отключва в нас, ние се научаваме да ги разпознаваме и овладяваме, а това е лична сила, нали?

Този текст е базиран върху идеите на Debbie Hampton, представени в The Best Brain Possible.

---
(1) „The affective shift model of work engagement” J Appl Psychol. 2011 Nov;96(6):1246-57. doi: 10.1037/a0024532. Epub 2011 Jul 18.
(2) „When and for whom does crying improve mood? A daily diary study of 1004 crying episodes” Journal of Research in Personality, Volume 45, Issue 4, August 2011, Pages 385–392.
(3) „Special feature - The upside of feeling down”, Scientia Professor Joe Forgas, School of Psychology, University of New South Wales, Sydney, Australia.
(4) „Mood effects on eyewitness memory: Affective influences on susceptibility to misinformation”, Journal of Experimental Social Psychology, Volume 41, Issue 6, November 2005, Pages 574–588
(5) „When bad moods may not be so bad: Valuing negative affect is associated with weakened affect–health links.”, Emotion, Vol 16(3), Apr 2016, 387-401.
(6) „Some key differences between a happy life and a meaningful life”, Journal of Positive Psychology DOI: 10.1080/17439760.2013.830764


По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

2 коментара:

  1. Наистина, много хора трябва да повярват и да се оттърсят от негативното, да приемат ситуацията, такава каквато е и да ценят дребните неща, които могат да ги направят щастливи. Нагласата е първопричината за мястото и ролята ни в живота. Благодаря за прекрасните статии. Тази ми е първата, която прочетох и се радвам, че има какво да осмилям по други теми, написани в блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази тема ми беше много интересна за подготвяне, защото обичайно в негативното не търсим нищо позитивно, но животът е изпълнен с краски и лошото настроение се оказа, че притежава повече цветове, отколкото съм си мислила :) Благодаря за хубавия коментар! Надявам се наистина темите в 4сутринта да са Ви интересни/полезни.

      Изтриване