Top-ads

Чакрите – енергията в нас

Време за четене:
От Коментар от Сърце
описание на чакрите

Всичко в природата е енергия, която прелива от едно в друго, видоизменя се, но не се губи. Уплътнява се и придобива по-осезаем характер или се разрежда и става по-витална. Именно плътността на енергията, а не друго, е разликата между предмета и мисълта, между материалния и духовния свят. Енергията е навсякъде около нас. Енергията е във нас. 7 енергийни центъра в тялото ни са нашата връзка с Всемира отвън, но и нашия „стълб” на вселената отвътре. Чакрите – въртящите се енергийни колела, където материя и съзнание се срещат.

В буквален превод от санскрит думата чакра означава колело или диск. В йога и аюрведа терминът се използва, за да обозначи енергийните центрове в тялото, разположени по гръбначния стълб от основата му до върха на главата. Отворени, хармонирани и в непрекъсната връзка помежду си чакри, означават леко протичане на енергията, обновление и оживяване в триадата тяло-дух-душа. Блокиране на енергията в една чакра и ощетяване на друга, води до „затлачване” и дисбаланс в цялата система.

Познаването на седемте важни точки в енергийното ни тяло е базисно за постигане на общо състояние на жизненост и благополучие, чрез разпознаване на блокажите и съзнателното им освобождаване.


Чакрите – центрове на енергията в нас

Чакрите са разположени възходящо, от първа до седма, от основата на гръбнака до върха на главата. Първите три чакри са по-физически по природа и са тясно свързани с материалния свят.

Първа чакра: Коренова (в основата на гръбнака) / цвят: червен
Чакра на стабилността, чувството за сигурност и основните ни потребности, свързани с физическото оцеляване. Балансирана коренова чакра включва: чувство за заземеност и здрави бъбреци.

Втора чакра: Сакрална (в долната част на корема, под пъпа) / цвят: оранжев
Чакра на връзката с другите и способността да преживяваме нов опит. Свързана със сексуалността, удоволствието, личните емоции и творческата изява. Балансирана сакрална чакра включва: здрави репродуктивни органи, здравословни нива на мъжките и женските хормони, наслада от секса и способност да преживяваме удоволствие, удовлетворение и пълнота.

Трета чакра: Слънчев сплит (горната част на корема) / цвят: жълт
Чакра на увереността и чувството за контрол над живота ни. Свързана е с личната сила, самооценката, самоуважението и самочувствието. Балансиран слънчев сплит включва: здрава храносмилателна система и добре функциониращи надбъбречни жлези.

Четвърта чакра: Сърдечна (в центъра на гърдите, сърцето) / цвят: зелен
Междинна. Чакра на връзката между материя и дух; мост между тялото, ума, емоциите и духа. Свързана с любовта и състраданието, радостта и вътрешния мир. Балансирана сърдечна чакра включва: силно сърце, здрави имунна, ендокринна и кръвоносна системи. Тази чакра е силно чувствителна към стрес.

Отворени и балансирани физически чакри (първите три), с леко протичаща през тях енергия, означават пълно отваряне на духовните чакри (последните три).

Пета чакра: Гърлена (в гърлото) / цвят: светло син
Чакра на комуникацията, личната истина и изразяването на емоциите. Балансирана гърлена чакра включва: здрави бели дробове и дихателни пътища, стабилни нива на хормоните от щитовидната жлеза.

Шеста чакра: Трето око (между веждите) / цвят: тъмно син, индиго
Чакра на интуицията, въображението, мъдростта, способността да мислим и да вземаме решения. Балансирано трето око включва: здрави очи, светла мисъл, съобразителност, интуитивност, спокоен и пълноценен сън.

Седма чакра: Коронна (върха на главата) / цвят: виолетов, аметист
Чакра на връзката с Духовния свят и усещането за благословия, външна и вътрешна красота, извисеност. Балансирана коронна чакра включва: здрава централна нервна система и усещане за блаженство.


снимка: Joe Hancock yogajournal.com


По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара: