Top-ads

Сутрешен ритуал

Време за четене:
От 2 коментара
сутрешен ритуал

Сутрешният ритуал не е откритие на новото време. Той не е постижение на модерния или успелия човек. А е душевна потребност – да излезеш от съня и да навлезеш в деня по познат, удобен и приятен за теб начин. Затова не е чудно, че бързо се превръща в навик и в сакрално време, което посвещаваме на себе си.

За подреждането и изпълнението на сутрешния ритуал няма правила, освен може би едно:
Не повтаряй Ритуала на „успешните хора” – изгради своя Успешен ритуал!
И понеже сутрешният ритуал е всичко, което извършваме в началото на деня, с ежедневна повторяемост, то задължително той започва с:

Събуждане и ставане. В зависимост от продължителността на вашия сутрешен комплекс от занимания, по един съвсем естествен начин ще откриете подходящия час за ставане сутрин. С повторяемостта събуждането ще се урегулира от биологичния ви часовник и ранното ставане няма да оказва никакво насилие върху вас.

Хигиена. Измиване на лицето, сутрешен душ, вчесване, бръснене/грим – не е ли това един от най-широко разпространените сутрешни ритуали? Тук може да включите нещо ваше, като аюрведична маслена баня, която спомага за изхвърляне на токсините от тялото; изтъркване на езика за освежаване на дъха; овлажняване на кожата на лицето с лесна маска от ленено семе и пр.

След тези две общи сутрешни занимания, вашият ритуал може да продължи с едно или няколко от следните предложения (или с нещо съвсем различно и лично ваше):

Физически упражнения. Във физическия свят ние присъстваме, действаме и успяваме чрез физическото си тяло. Затова раздвижването и тонизирането с гимнастически упражнения, йога комплекс, сутрешен крос или дори слизане и изкачване на стъпалата в блока, е грижа за тялото и тонизиране за предстоящия ден.

Закуска. Стартирането на деня със закуска, само по себе си е ритуал. Може да го индивидуализирате с конкретна закуска всеки ден или за определен ден от седмицата.

Молитва / медитация / благодарност / утвърждение. След грижата за тялото време е за грижа за душата. (Редът може да бъде обърнат, разбира се.). Връзката с Бог, разговорът с Висшия Аз, досегът с духовното – това е моментът, в който признаваме, че сме повече от само тяло. Отделете си време за чуване на вътрешния глас и усещане на сигналите от тялото и душата – вътрешният съветник винаги ще ви подскаже от какво имате нужда в момента.

Дневник. Сутрешният дневник е едно от чудесата на личния свят. Той помага да подредим мислите, чувствата и плановете си за деня. Целта е не толкова да съхранявате спомените си, а да дадете израз на преживяванията си. Чрез писането, вие изваждате вътрешния си свят навън и буквално можете да го видите с очите си.

Таро / Астрология. Проверка на дневния хороскоп или изтегляне на таро карта – това е начин да се подготвите за условията на деня и да се възползвате от тях по най-добрия начин.

Музика / интернет / телевизия. Денят има нужда от вдъхновение. Една хубава песен, полезна информация, любимо сутрешно предаване, са добри претенденти за включване в сутрешния ритуал, стига да подсилват енергията ви и да ви подтикват към по-добра лична изява.

Любов. Да погледате любимия човек, докато още спи; да се любите с него; да целувате децата си за добро утро; да казвате „Обичам те” на друг или на себе си пред огледалото; да се усмихвате вътрешно и просто да обичате. Вариантите са толкова, колкото извират от сърцето ви. Започнете деня си с Любов!

---

снимка: playbuzz.com

По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

2 коментара:

 1. Веселина3 юни 2016 г., 12:17

  Прекрасна статия, Ани и много вдъхновяваща...Всичко е много близко до мен... Благодаря ти за споделянето-много се вдъхнових да забавя темпото и да правя изброените ритуали ! Хубави, щастливи дни изпълнени с Любов !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Любов, хармония и много добро да следва дните ти, Веси! Благодаря ти за споделените думи - носят ми увереност, че се се движа в правилния път :)

   Изтриване