Top-ads

Сутрешен ритуал

Време за четене:
От 2 коментара
сутрешен ритуал

Сутрешният ритуал не е откритие на новото време. Той не е постижение на модерния или успелия човек. А е душевна потребност – да излезеш от съня и да навлезеш в деня по познат, удобен и приятен за теб начин. Затова не е чудно, че бързо се превръща в навик и в сакрално време, което посвещаваме на себе си.

За подреждането и изпълнението на сутрешния ритуал няма правила, освен може би едно:
Не повтаряй Ритуала на „успешните хора” – изгради своя Успешен ритуал!
И понеже сутрешният ритуал е всичко, което извършваме в началото на деня, с ежедневна повторяемост, то задължително той започва с:

Събуждане и ставане. В зависимост от продължителността на вашия сутрешен комплекс от занимания, по един съвсем естествен начин ще откриете подходящия час за ставане сутрин. С повторяемостта събуждането ще се урегулира от биологичния ви часовник и ранното ставане няма да оказва никакво насилие върху вас.

Хигиена. Измиване на лицето, сутрешен душ, вчесване, бръснене/грим – не е ли това един от най-широко разпространените сутрешни ритуали? Тук може да включите нещо ваше, като аюрведична маслена баня, която спомага за изхвърляне на токсините от тялото; изтъркване на езика за освежаване на дъха; овлажняване на кожата на лицето с лесна маска от ленено семе и пр.

След тези две общи сутрешни занимания, вашият ритуал може да продължи с едно или няколко от следните предложения (или с нещо съвсем различно и лично ваше):

Физически упражнения. Във физическия свят ние присъстваме, действаме и успяваме чрез физическото си тяло. Затова раздвижването и тонизирането с гимнастически упражнения, йога комплекс, сутрешен крос или дори слизане и изкачване на стълбището в блока, е грижа за тялото и тонизиране за предстоящия ден.

Закуска. Стартирането на деня със закуска, само по себе си е ритуал. Може да го индивидуализирате с конкретна закуска всеки ден или за определен ден от седмицата.

Молитва / медитация / благодарност / утвърждение. Наред с грижата за тялото от съществено значение е и грижата за душата. Връзката с Бог, разговорът с Висшия Аз, досегът с духовното – това е моментът, в който признаваме, че сме повече от само тяло. Отделете си време за чуване на вътрешния глас и усещане на сигналите от тялото и душата – вътрешният съветник винаги ще ви подскаже от какво имате нужда в момента.

Дневник. Сутрешният дневник помага да подредите мислите, чувствата и плановете си за деня, да запишете сънищата си, да дадете израз на преживяванията/емоциите си. Чрез писането изваждаме вътрешния си свят навън и буквално можем да го видим с очите си.

Таро / Астрология. Проверка на дневния хороскоп или изтегляне на таро карта – това е начин да се подготвите за условията, които носи на деня, така че да се възползвате от тях по най-добрия начин.

Музика. Денят има нужда от вдъхновение. Една хубава песен, хармонична мелодия, жив ритъм са начин да внесете позитивен заряд в полето си и да повдигнете личната си вибрация.

Любов. Да погледате любимия човек, докато още спи; да се любите с него; да целунете децата си за добро утро; да кажете „Обичам те” на друг и/или на себе си пред огледалото... Вариантите са много, така че просто: Започнете деня си с Любов!



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

2 коментара:

  1. Прекрасна статия, Ани и много вдъхновяваща...Всичко е много близко до мен... Благодаря ти за споделянето-много се вдъхнових да забавя темпото и да правя изброените ритуали ! Хубави, щастливи дни изпълнени с Любов !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Любов, хармония и много добро да следва дните ти, Веси! Благодаря ти за споделените думи - носят ми увереност, че се се движа в правилния път :)

      Изтриване